پنج ابرمرد ملت. آژانس اطلاعاتی “اسپوتنیک” روسیه در روز ارتش از رادمردانی یادآور شده است که مرز و بوم و ارزش های تاجیکستان را قهرمانانه دفاع کردهاند
آژانس اطلاعاتی “اسپوتنیک” روسیه نوشت: در تاریخ تاجیکستان قهرمانان کم نوبودند که آنها را میتوان محافظ وطن نامید. آنها برای نسل امروز و فردا نمونه عبرت هستند.
اسپیتامن
این آژانس خبری روسیه ضمن نشر مطلبی نوشت: اگر تاریخ را ببینیم، نام قهرمان سغدی اسپیتامن را خوهیم دید. آن زمان تاجیکستان بخ عنوان یک کشور مستقل وجود نداشت. سرزمین سغد به هیات هخامنشیها شامل میشد.
اسپوتنیک افزود: وقتی به این سرزمین اسکندر مقدونی لشکر کشید، اسپیتامن ضد استلاگران یونانی شورش برداشت (سالهای 329-327 تا میلاد). محافظ جوان خود را سرلشکر توانا نشان داد. وی درک میکرد که مبارزه با لشکر پرتجربه اسکندر برای جانبدارانش آسان نیست، برای همین تجربه جنگ کمین گرفتگان را استفاده کرد. برابر نخستین پیروزی ها، صف ارتش اسپیتامن بیشتر میشد.
آژانس اسپوتنیک در ادامه نوشته است که اسپیتامن نیروی بزرگی را جمع آورده، شهر بزرگ مراقند (سمرقند) را آزاد کرد. اسکندر به شهر 3 هزار لشکر دیگر اعزام کرد. نیروهای متحدشده سغدی ها و اسکیف ها در حومه رودخانه زرافشان کمین گرفتند و لشکر مقدونی ها را تارمار نمودند. این نخستین شکست بزرگ سربازان توانای اسکندر بود.
بهار سال آینده اسکندر خواست به شورش انجام بخشد و به همین خاطر ارتش خودرا به سه قسم تقسیم کرده، 120 هزار ساکن آسایشته سغد را قتل عام کرد. ارتش اسپیتامن در این جنگ نامردانه شکست خورد، خود اسپیتامن را دوستان دیروزهاش اسکیف ها به قتل رساندند…
اسماعیل سامانی
شاه اسماعیل سامانی را در تاجیکستان بنیانگذار ساخت دولتداری تاجیکان میدانند. “شاه پس از به دست گرفتن بخارا در سال 875 توانست در ده سال شهر را آباد و زیبا کند. به این دستاوردهای اسماعیل برادرش نثر ابن احمد با حسد نظر میکرد”.
بنا به گزارش خبرنگار آژانس “اسپوتنیک”، نثر از ترس پیشرفت های زیاد بخارا به شهر لشکر میکشد، اما شکست میخورد. اسماعیل نتنها برادرش را زندان نمیکند، بلکه سمرقند را در اختیارش قرار میدهد.
اسماعیل سامانی پس از مرگ برادر بزرگش به تخت دولت سامانیان مینشیند و حتی لشکر کشیده، حدود دولت را توسعه میدهد. این پیشرفت های او خلیفه بغداد را نیز نگران میسازد.
خلیفه بغداد در سال 898 برای سرنگون کردن شاه دستپرورش امر ابن لیث را با لشکر بزرگی به ماوراءالنهر اعزام کرد. لیث در بلخ از لشکر سامانیان سخت شکست خورد.
اسپوتنیک افزوده است که خلافت بغداد با همین در آسیای مرکزی به اتمام میرسید و کشورهای فارسنشین از استلای عرب آزاد میشوند. این بزرگترین خدمت اسماعیل سامانی ارزیابی کرده میشود.
شیرینشا شاهتیمور
شیرینشا شاهتیمور پسر دهقان و از پامیر بود. او در روستای پارشنیف بیکیگری شغنان که به امارت بخارا شامل میشد، به دنیا آمده است.
شیرینشا از 13-سالگیاش در خواجگی یاریرسان مرزی پامیر کار میکرد. سپس در تاشکند تحصیل و کار کرده است و در همان جا به صف بلشاویک ها شامل شده است. شیرینشا به باوری آنها درآمده، به خانه برمیگردد و کمیته انقلابی محلی را رهبری میکند و در یک وقت به کمیته مرکزی حزب کمونیست تاجیکستان اعضا شده، با باسماچی ها مبارزه میبرد.
اسپوتنیک نوشته است که شیرینشا شاهتیمور از نخستین تاسیسدهندگان جمهوری مختار تاجیکستان در هیات جمهوری ازبکستان بود.
در سال 1937 شیرینشا را به ملتگرای متهم کردند و اعدام کردند. اما در این زمان شیرینشا الکی به هدف خود – تاسیس تاجیکستان شوروی رسیده بود. او را پس از 20 سال سفید کردند. شیرینشا در سال 1999 با فرامان رئیس جمهوری تاجیکستان به عنوان قهرمان تاجیکستان تقدیر شد.
نعمت قربایف
سرباز سرخ نعمت قربایف در شمال تاجیکستان، در شهر کانبادام تولد شده است.
بنا به اطلاع “اسپوتنیک”، قربایف اشتراکچی جنگ اتحاد شوروی با فنلاندیا: ماه های ژانویه-مارس سال 1940 فرقه گلوله انداز شماره 300. او 5 سرباز دشمن را که او را اسیر گرفتن میخواستند، به ضرب نارنجک از بین برده است.
نعمت قربایف برای مردانگی و قهرمانی در جنگ با فنلاندیا 21 مارس سال 1940 به عنوان قهرمان اتحاد شوروی و مدال لنین سرفراز گردیده است. او از کشورهای آسیای مرکزی از اولین شخصی بود که به چنین عنوان بلند تقدیر شد.
از تخستین روزهای جنگ دوم جهان نعمت قرابایف به میدان جنگ رفته است. در مبارزه مسکو شرکت کرده است. قربایف سال 1943 هنگام عبور رودخانه دون کشته شده است.
چند خیابان در پایتخت تاجیکستان و زادگاهش به نام او گذاشته شدهاند.
امامعلی رحمان
طوری آژانس “اسپوتنیک” نوشته است: امامعلی رحمان تاجیکستان را از پاره-پاره شدن نجات داد و به جنگ شهروندی خاتمه بخشید. این دلیلی میباشد که چه جانبداران و چه مخالفین او از اول تا امروز اعتراف میکنند.
امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان تشبثکار اساسی امضای موافقتنامه صلح و رضایت ملی در شهر مسکو – پایتخت فدراسیون روسیه در تاریخ 27 ژوئن سال 1997 میباشد. پس از امضای سازشنامه صلح نیز امامعلی رحمان رفع تمامی مشکلات کشور را به دوش میگیرد و برای برآوردن تاجیکستان از بحران و معرفی سزاوار آن در عرصه بینالمللی تلاش بینظیر انجام میدهد و موفق میگردد.
به شرافت زحمات و تلاش های پیشوای ملت تاجیکان امروز جمهوری تاجیکستان یکی از کشورهای امن و دارای توسعه باثبات در منطقه و جهان اعتراف گردیده است.
اسپوتنیک افزود: رئیس جمهوری تاجیکستان 3 سال در صفوف نیروهای دریایی شوروی در اقیانوس آرام خدمت سربازی کرده است.
Комментарии (0)