پیام تبریک پیشوای ملت محترم امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان به مناسبت جشن سده
موطنان عزیز!
به شرافت استقلالیت دولتی کشور محبوبمان سنت و عنعنههای باستانی، صنایع دستی مردمی و جشن های ملی ملت کهنبنیادمان احیا گردیده، امروز در حیات مردم ما جایگاه ارزشمند پیدا کردهاند.
سده به عنوان جشنهای باستانی ملت تاجیک از جمله همین آیین های احیاشده ما بوده، در تمامی مناطق کشور تجلیل میشود.
امروز که ما در آستانه جشن سده قرار داریم، یکایک هموطنان عزیز را به افتخار این آیین دیرین مردممان صمیمانه تبریک میگویم.
نیاکان ما پنجاه شب و پنجاه روز را تا جشن نوروز شمورده، سده را تجلیل میکردند. یعنی سده جشن آمادگی به نوروز بوده، این دو جشن قدیمه با هم توأم میباشند. طبق سرچشمههای تاریخی سبب سده نامگذاری شدن این جشن نیز در همین است.
گذشتگان ما جشن سده را همچون پدیده کشف آتش نیز تجلیل میکردهاند. یکی از سبب های ستایش این جشن در آثار شاعران و ادیبان معروف ما نیز از همین عبارت میباشد. زیرا آتش نه تنها گرمی میبخشد، بلکه رمز روشنای میباشد. در ایام سده روزها طولانی و شبها کوتاه میشوند.
یعنی از همین شب و روزها پیروزی روشنی بر تاریکی و نیکی و نکوکاری بر جهالت و بدکرداری آغاز میگردد که این رمزها از زمان های خیلی قدیم همچون جزء جهانبینی و جهانشناسی مردم ما پذیرفته شدهاند.
سده که اصلا جشن دهقانان و کشاورزان میباشد، در میان تاجیکان با خصوصیات مردمیاش محبوبیت ویژه کسب کرده است. محض در همین ایام مرد دهقان آمادگی را به فصل بهار آغاز مینماید، تجهیزات کشاورزی خودرا آماده میکند، طرح بنیاد باغ و تاکزار و دیگر امور بهاری را راه اندازی میکند. در روزهای مساعد آمادگی به این جشن تمییز جوی ها نیز از جمله امور لازم کشاورزان میباشد.
باور دارم که کشاورزان اصیل ما در برابر تجلیل این جشن به مسائل آغاز امور صحرای و گذاشتن زمینه محکم برای تولید محصولات توجه جدی ظاهر مینمایند.
اصلا، جشن سده جنبه طبیعی داشته، بین زمستان-وقتی سردی هوا کاهش یافته، امکان در مزارع کار کردن فراهم میشود، فرا میرسد. مردم کشاورز هنگام به جا آوردن سنن این جشن با شادی و خوشحالی آمدن بهار را انتظار میشوند و آرزو مینمایند که از برکت جشن سده بهار پرفیض نصیبشان گردد.
آیین و تعامل سده آدمان را به اعمال خوب و پسندیده، از قبیل سخن نیک گفتن، همدیگر را احترام نمودن، در آسایش و آرامی عمر به سر بردن، در همه حالت شریک همدیگر بودن، کار خیر کردن، مزارع را دوست داشتن، طبیعت را حفظ کردن و دیگر اعمال نیک دعوت میکنند.
یعنی جوهر سده از جنبههای انسانپرورانه، دوست داشتن طبیعت و رسیدن به قدر آب و زمین کشورمان میباشد.
وابسته به این، به عالمان و دانشمندان ضرور است که جنبه های ناروشن و اهمیت این جشن را آموزند، ارزش های آن را به مردم، خصوصا، به نوجوانان و جوانان همچون میراث فرهنگ ملی ما و عامل خودآگاهی و خودشناسی نسلها تبلیغ نمایند.
بخصوص، در شرایط جهان بیثبات و ناآرام معاصر و روندهای جهانیشوی که به فرهنگ و معنویات ما نیز تأثیر منفی رسانیده میتواند، آموزش سنت و عنعنههای ملی و استفاده آنها به خاطر حفظ هویت ملی و منافع دولت و ملت بسیار مهم میباشد.
همچنین، ضرور است که سنن جشن سده برای تازه و آزاده نگاه داشتن منازل زیست، آباد کردن محل زیست، سرسبز و خرم گردانیدن گلگشت و خیابان ها، بنیاد باغ و تاکزارها و باز هم پیشرفته و زیبا گردانیدن وطن عزیزمان بطور کسترده استفاده شوند.
بار دیگر یکایک شما همدیاران عزیز را به مناسبت جشن باستانی تاجیکان – سده صمیمانه تبریک گفته، به خاندان هر یک شما سلامتی و خوشبختی، صلح و ثبات و فیض و برکت آرزو مینمایم.
جشن سده مبارک، هموطنان عزیز!
Комментарии (0)